Czy istnieje większy obiadowy król niż MAKARON?
Można go przygotować w tylu wersjach, że mnie osobiście chyba nigdy się nie znudzi…
Przekonałam się w ostatnim czasie, kiedy w sobotę zdałam sobie sprawę, że makaron jem już szósty raz w tym tygodniu i wcale mi to nie przeszkadza 😉
Jedno jest pewne! Gdy nie ma pomysłu na wielkie kombinowanie wybór pada zawsze na niego!
Składniki:
5g oliwy z oliwek
70g pora
10g suszonych pomidorów
110g mięsa z piersi kurczaka
140g cukinii
70g makaronu z pszenicy durum/pełnoziarnistego
8g parmezanu/grana padano
garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
przyprawy: chili, natka pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć na oliwie.
2. Dodać pokrojony w krążki por, plasterki czosnku i pokrojone drobno suszone pomidory, chwilę podsmażyć, a następnie dusić dolewając wody.
3. Gdy kurczak zmięknie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, chwilę poddusić.
4. Zawartość patelni wymieszać z przygotowanym wcześniej makaronem.
5. Na talerzu rozłożyć rukolę, dodać gotowy makaron i ozdobić pokrojonymi pomidorkami oraz parmezanem.