diety redukcyjne dietetyk kliniczny

Makaron z kurczakiem i warzywami

Czy istnieje większy obiadowy król niż MAKARON?

Można go przygotować w tylu wersjach, że mnie osobiście chyba nigdy się nie znudzi…
Przekonałam się w ostatnim czasie, kiedy w sobotę zdałam sobie sprawę, że makaron jem już szósty raz w tym tygodniu i wcale mi to nie przeszkadza 😉

Jedno jest pewne! Gdy nie ma pomysłu na wielkie kombinowanie wybór pada zawsze na niego!

diety redukcyjne dietetyk kliniczny

Składniki:

🔸 5g oliwy z oliwek
🔸 70g pora
🔸 10g suszonych pomidorów
🔸 110g mięsa z piersi kurczaka
🔸 140g cukinii
🔸 70g makaronu z pszenicy durum/pełnoziarnistego
🔸 8g parmezanu/grana padano
🔸 garść rukoli
🔸 kilka pomidorków koktajlowych
🔸 1 ząbek czosnku
🔸 przyprawy: chili, natka pietruszki, sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć na oliwie.
2. Dodać pokrojony w krążki por, plasterki czosnku i pokrojone drobno suszone pomidory, chwilę podsmażyć, a następnie dusić dolewając wody.
3. Gdy kurczak zmięknie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, chwilę poddusić.
4. Zawartość patelni wymieszać z przygotowanym wcześniej makaronem.
5. Na talerzu rozłożyć rukolę, dodać gotowy makaron i ozdobić pokrojonymi pomidorkami oraz parmezanem.

Wartości odżywcze:

0
kalorii
0
g białka
0
g tłuszczu
0
g węglowodanów